Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Το κάστρο της Πάργας



Το κάστρο της Πάργας που χτίστηκε το 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών. Μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές πήρε την τελική του μορφή από τους Ενετούς.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Κάβος


Ο Κάβος είναι το επίνειο της Λεκίμμης. Είναι το τελευταίο χωριό του νότιου συγκροτήματος της Κέρκυρας και ένα ανεπτυγμένο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Άγγλους κυρίως τουρίστες, γι’ αυτό και η ευρύτερη περιοχή αποκαλείται από τους Κερκυραίους «αποικία των Εγγλέζων».

Απέχει 49 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και η υπέροχη παραλία του είναι η νοτιότερη του νησιού.

Canal d'Amour


Παραλία το κανάλι του έρωτα

Canal d'Amour

Αριστερά από την μεγάλη παραλία στο Σιδάρι θα βρείτε το περίφημο Canal D'Amour, ένα άνοιγμα στο βράχο μέσα στη θάλασσα, μια σήραγγα. Η παράδοση λέει ότι όποιος κολυμπήσει σε αυτό το πέρασμα, στην άλλη πλευρά θα συναντήσει τον έρωτα της ζωής του. Ολόκληρη η παραλία είναι διάσπαρτοι από μικρούς όρμους και σπηλιές. Ο ψαμμόλιθος των βράχων της περιοχής διαβρωμένος από το νερό και τον αέρα σχηματίζει εντυπωσιακά σύνολα που είναι λες και τα σκάλισε το χέρι κάποιου εκκεντρικού καλλιτέχνη.

Το Ποντικονήσι



«Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι…»
Ένας καταπράσινος βράχος, καταμεσής της θάλασσας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Το θρυλικό Ποντικονήσι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι από τα αξιοθέατα που μπορείς μεν να θαυμάσεις αλλά απαγορεύεται να τα αγγίξεις.

Ως φυσικό μουσείο απαγορεύεται στο έδαφος του η παραμονή και η βόλτα των επισκεπτών, προκειμένου να μην καταστραφεί το παρθένο περιβάλλον. Αν επιμένετε να το επισκεφθείτε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η στάση θα είναι ολιγόλεπτη και κάτω από την αυστηρή επιτήρηση των φυλάκων. Εκτός κι αν είστε τυχεροί και βρίσκεστε στην Κέρκυρα στις 6 Αυγούστου, όταν γιορτάζει το μοναστήρι, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, και το επισκεφθείτε για προσκύνημα. Είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που επιτρέπεται η πρόσβαση στο εσωτερικό του. Το μοναστήρι, βυζαντινού ρυθμού, αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι.

Στο Ποντικονήσι μπορείτε να φτάσετε, μόνο καλοκαίρι, με βάρκα ή με καϊκάκι από το κοσμοπολίτικο Κανόνι, απ’ όπου εξάλλου η θέα που προσφέρει το καταπράσινο νησάκι είναι μαγευτική, από το νησάκι της Βλαχέρνας, που φιλοξενεί το ομώνυμο μοναστήρι καθώς και από το Πέραμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής, όπως ο μόλος, προκειμένου να δένουν με ασφάλεια τα καϊκάκια.

Το Ποντικονήσι, το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, οφείλει το όνομα του στο μικροσκοπικό του μέγεθος. Ωστόσο οι λιλιπούτειες διαστάσεις του του έχουν επιφυλάξει μια εξαιρετική θέση στο μύθο. Στην Οδύσσεια του Ομήρου μαθαίνουμε ότι η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στο πολύπαθο ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη του πολυμήχανου Οδυσσέα. Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα το οποίο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας ο θεός Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε στον καταπράσινο βράχο που όλοι γνωρίζουμε.

ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ

Η πόλη της Κέρκυρας





Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Μέγας Χορός

Ψάρεμα στο Μέγα Χορό-Βιταλάδες
Δύο κιλά Αθερίνα
Και ένας Σκορπιός

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Το Άρωμα του Ονείρου

…Το παντζάρι είναι το πιο μελαγχολικό ζαρζαβατικό, το πιο πρόθυμο να υποφέρει. Δεν μπορείς να βγάλεις αίμα στίβοντας ένα γογγύλι… Το παντζάρι είναι ο φονιάς που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Το παντζάρι είναι ό,τι ακριβώς συμβαίνει στο κεράσι, όταν συνουσιάζεται μ’ ένα καρότο…

Το Άρωμα του Ονείρου
Τομ Ρόμπινς
Εκδόσεις:ΑΙΟΛΟΣ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

1η Βόλτα στην Κέρκυρα





Η Κέρκυρα χωρίζεται γεωγραφικά σε τέσσερις περιοχές: της Μέσης, του Γύρου, του Όρους και της Λευκίμμης (ή Nότιας Κέρκυρας). Πρόκειται για τα ονόματα των «βαϊλάτων» που καθιερώθηκαν επί κυριαρχίας των Ανδηγαυών (Ντ' Ανζού) της Σικελίας (1267-1386) και, όπως θα διαπιστώσετε αν ζητήσετε οδηγίες προσανατολισμού από τους ντόπιους, παραμένουν δημοφιλή και χρηστικά. Ακολουθήσαμε λοιπόν αυτόν το χωρισμό στην παρουσίαση των χωριών και των θερέτρων της Κέρκυρας. Η περιοχή της Μέσης περιλαμβάνει το κεντρικό τμήμα του νησιού με νότιο άκρο τη Μεσογγή και βόρειο τη νοητή γραμμή Ύψος - Άνω Κορακιάνα - Λιαπάδες. Κάτω από τη Μεσογγή (ή κάτω από το ποτάμι, όπως λένε οι ντόπιοι) ξεκινά η Νότια Κέρκυρα (θα την ακούσετε και ως νότιο συγκρότημα ή περιοχή Λευκίμμης). Το βόρειο τμήμα του νησιού (ή βόρειο συγκρότημα) χωρίζεται σε δύο περιοχές, δεξιά και αριστερά από τη νοητή κάθετη γραμμή που ενώνει τη Ρόδα με το Σωκράκι και την Άνω Κορακιάνα. Το ανατολικό τμήμα από τη Ρόδα μέχρι το Μπαρμπάτι ονομάζεται περιοχή Όρους, επειδή περιβάλλει το βουνό του Παντοκράτορα. Το δυτικό, από τους Καρουσάδες μέχρι τους Λιαπάδες, είναι η περιοχή Γύρου.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

immi-GRAM 01

To “immi-Gram” είναι ένα γράμμα που γράφεται από τους νέους μετανάστες 2ης γενιάς που συμμετέχουν στα εργαστήρια του προγράμματος «Ευρώπη για όλους;».
Είναι ένα μικρό περιοδικό που εκδίδεται από την ΜΚΟ ANCE σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας γύρω από τα προβλήματα των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα ή που έρχονται στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία.
Είναι μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τη 2η γενιά ώστε να μάθει να εκφράζει τις ανησυχίες της μέσω της τέχνης, να ανταλλάσσει απόψεις, να διεκδικεί τα δικαιώματά της.