Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ξενοφοβία



Ξενοφοβία είναι ο φόβος, τα αρνητικά συναισθήματα, η εχθρότητα, η δυσαρέσκεια που μας δημιουργεί το πρόσωπο του «άλλου», του ξένου. Ακραία μορφή ξενοφοβίας είναι ο ρατσισμός. Η λέξη πιθανότατα αποδίδει τη γαλλική xénophobie, που περιέχει τα ελληνικά συστατικά ξένος και φόβος.

Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν εξηγεί το φαινόμενο της ξενοφοβίας ως αντίδραση στη διαφορετικότητα του άλλου όχι μόνο ως προς τη φυσική του μορφή, αλλά και ως προς την κουλτούρα, τη θρησκεία ή τους τρόπους ζωής και, επιπλέον, ως αποτέλεσμα μιας κρίσης ταυτότητας που χαρακτηρίζει μια όλο και πιο ανασφαλή κοινωνία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, των φυσικών καταστροφών, της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών της καθημερινής ζωής.

Η αύξηση της ξενοφοβίας είναι μια ανησυχητική ένδειξη και για την ελληνική κοινωνία. Χθες ήταν ο Έλληνας που ξενιτευόταν στη Γερμανία, στην Αμερική, στην Αυστραλία, ο Έλληνας του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, που ως ξενιτεμένος επιθυμούσε να τον υποδεχτούν με φιλικά αισθήματα. Σήμερα είναι ο Έλληνας που υποδέχεται τους ξενιτεμένους στη χώρα του, τα εξαγώγιμα προϊόντα της ανέχειας, της φτώχειας και των πολέμων άλλων χωρών.
πηγή:www.asprilexi.com